Összeírás! Fideszes összeírás Felcsút környékén! Mire való egy okosfüzet?

Kép
Mint ahogy az a diktatúrákban lenni szokott, a fideszes diktatúra is erősen érdeklődik az emberek magánélete iránt. Sokan attól félnek, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket, megfigyelik a számítógépünket. Nos ezektől a fideszes időszakban nem félni kell, hanem észre kell venni, hogy ez most így van, és meg kell tanulni okosan együtt élni ezekkel a dolgokkal a fideszes érában. Azonban sokan nem is gondolnák, mégsem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a magánszférára. Már jó ideje annak, hogy napvilágra kerültek azok a hírek, hogy a Fidesz minden településen nyilvántartást vezet az emberek magánéletéről. Igen, szinte minden utcában ott vannak azok, akik feljegyzik hogy ki-kivel találkozik, ki-miről beszél és persze, hogy ki-mit tervez. Bizony a fideszes besúgók folyamatosan a háttérből sasolják az embereket. Nem most kezdték ők a szakmát, hiszen a javarészük már a múlt rendszerben is III/III-as besúgó volt, vagy ilyen családban nevelkedett. Tehát minden adatot összegyűjt

Magyarország: hon + védelem = nulla

Beláthatatlan követmenyékekkel járó háború dúl egészen közel, a szomszédos Ukrajnában. Ezzel kapcsolatban, Orvbán Viktor miniszterelnök az hangoztatta, hogy a NATO önmagában nem véd meg minket, kell egy sziklaszilárd saját haderő. 
 
foto forrás: hvg.hu

Logikus, hogy a két ellentétes értelmű kijelentés közül, csak az egyik lehet igaz. De ki mond igazat, ebben a kérdésben? Orbán Viktor eddigi életében politikus volt, és ahhoz van hozzászokva, hogy ha az áll érdekében, a valóságtól teljesen eltérő nyilatkozatokat is megtesz. Ő maga is utalt erre egy korábban, amikor azt mondta, ne arra figyeljenek, amit mond, hanem arra figyeljenek, amit tesz. A politika már csak ilyen, nép hülyítés rendszerfokon.

Benkő Tibor viszont katonaként élte le az eddigi életét, és a katonai terület nem a szájkarate művészetére épül, hanem nagyon is valós stratégiai tényekre.

Ám csupán a kijelentések alapján nem fogunk világos képet kapni, az ország védelmi képessége ügyében.
 

2022. március 11-én átrepült Magyarország felett, a háborús zóna irányából érkező katonai drón, ami lezuhant Horvátország területén. Az eset pontosan mutatja az ország védelmi helyzetét. Ugyanis a drón nem csak kismértékben érintette a magyar légteret, hanem átrepülte az országot. Tette mindezt zavartalanul, hiszen a magyar honvédelem semmilyen módon nem akadályozta ebben. A Horvátországban lezuhant drón roncsaiból megállapították, hogy az eszköz egy Tu-141 típusú drón, ami valószínűleg azért zuhant le, mert kifogyott belőle az üzemanyag. Az első feltevések szerint, a drón valamilyen ok miatt elvesztette az irányítását, és ezért mintegy céltalanul repült át a magyar légtér felett, majd lezuhant.

 

Tu-141 típusú drón - foto forrás: en.wikipedia.org


Akár így is lehetett. Ám az eset súlyos problémákra világít rá a magyar hadsereg védelmi képességei kapcsán. A szóban forgó drón, nem egy miniatűr eszköz, mert 14 m a hosszúsága, és közel 4 m a szárnyainak fesztávja, a súlya pedig 6 tonna. Ez egy régi típus, a mai hadrendbe állított katonai drónok ettől jóval kisebbek. Mindezek azért fontosak, mert ezt a valódi repülőgép méretű drónt, a magyar haderő nem akadályozta abban, hogy átrepülje az országot.
 
Nyilván most vannak olyanok, akik erre kapásból mondják: Na akkor most bumm! Átrepült egy ilyen eltévedt izé felettünk, ami aztán lezuhant. Történt valami baj? Semmi az ég világon! Nem kell csinálni a fesztivált egy ilyen elavult, kóbor izé miatt, mert nincs itt semmi probléma.

A szájkarate szintjén meg lehet oldani mindent, de a valóságban a dolgok nem a szövegelés szintjén dőlnek el. Az országon átrepült drón kapcsán világosan látszik, a baj sokkal nagyobb attól, mint ahogyan azt sokan első ránézésre gondolják.

A közvetlen szomszédunkban, kiszámíthatatlan háborús cselekmények folynak. Ilyen helyzetben, a honvédelemnek minden eshetőségre fel kell készülni, beleértve ebbe, a célzottan hazánk ellen irányuló ellenséges támadást, és minden mást, ami érintheti az ország területét. Egyebek mellett, a háborúban álló felek részéről, véletlenül Magyarország területére sodródott katonai eszközöket, illetve műveleteteket is.

A mai hadviselés már nem gyalogos katonákra épül, hanem igen gyors haladásra képes harci eszközöket alkalmaz. Ezért sok idő nincs dilemmára, ha valamilyen behatolás történik a háborús irányból az ország területére – gyakorlatilag azonnal cselekedni kell! Amennyiben mindez egy konkrét esetben így is történik, akkor már lehet beszélni arról, hogy a honvédség felkészültsége eléri a belépő szintet.  

Magyarul mindez annyit jelentene a szóban forgó drón esetében, hogy a magyar honvédség egy ilyen légtérbe behatoló eszközre azonnal reagál, tehát rövid idő alatt megsemmisíti azt! Ehhez az alapvető elváráshoz képest a drón zavartalanul átrepülte az országot, 48 percet töltött magyar légtérben.

Gondoljunk bele, egy tizennégy méteres, hat tonnás repülő behatolt a magyar légtérbe, és majd ötven percig itt van felettünk, ismeretlen célból. Amennyiben pusztán lezuhan, és mást nem tesz, még az is potenciális veszélyforrást jelent. A horvát területen lezuhant drón több méteres krátert ütött a becsapódás helyén. Ha ez a becsapódás lakóházra, kórházra történik, akkor ott emberek foknak meghalni.

De a gond ettől még hatványozottban nagyobb is lehet, ha például egy ilyen becsapódás a paksi atomerőműre történne. És akkor még nem is számoltunk azzal, hogy a behatolás célzottan, robbanótöltettel felszerelve, valamilyen támadási célból történne. Mindezek miatt, az ilyen esetekben a legkisebb kockázata annak van, ha a honvédelem, lakott területen kívül, a lehető leghamarabb lelövi a légtérbe behatoló eszközt. A magyar honvédelem a jelen esetben elégtelenre vizsgázott. Mindezen az sem változtat, ha a honvédség valóban észlelte a drónt, és az sem írja felül mindezt, ha valóban a levegőbe emelkedtek a magyar vadászrepülők a behatolás kapcsán. A jelenlegi helyzetben, a behatoló eszközt a leghamarabb meg kellett volna semmisíteni, az járt volna a lehető legkisebb kockázattal az országra nézve.

Persze ilyenkor rendre megszólalnak a -mit,miért nem lehet megtenni- hangok is. Pedig van rá magyar példa, hogy lehet rövid idő alatt, hatékonyabban kezelni egy hirtelen felbukkanó drónt.

Még 2016-ban egy civil aktivista Felcsút körzetében, pontosabban Orbán Győző hatvanpusztai birtoka felett, egy kis méretű drónt reptet a terület felett, hogy azzal felvételeket készítsen a területről. Az adott területen semmilyen értelemben nem állt fenn veszélyeztet, mégis a helyi hatóságok gyakorlatilag azonnal észlelték a drónt. A bicskei rendőrség azonnal akcióba lépett, és a rendőrség igen rövid idő alatt megjelent, és a még hatvanpusztai területen lefoglalta az újságírók drónját.
 
Orbán a saját érdekeit nyilvánvalóan hatékonyabban védi, mint az országét. Jelenleg komoly háborús fenyegetettség van, így minden eshetőségre fel kell készülni. Végezzünk el most egy gondolatkísérletet, nem kerül semmibe, csupán az emberi elme alapvető értelmi képességei szükségesek hozzá.

Tételezzük fel, hogy nem egy, hanem egyszerre húsz darab, kis méretű, modern katonai drón hatol be az országba, és nem véletlenül, hanem célzottan, magyar katonai objektumok elleni támadás szándékával. Vajon a húsz drónból mennyi érhet célba? A Magyarországon zavartalanul átrepülő drón példájából kiindulva, feltételezhetően mind a húsz drón célba találna.

Ez adott esetben annyit jelentene, hogy a magyar honvédség védelmi erőit, úgy légvédelmi és szárazföldit, legalábbis időlegesen, meg lehetne bénítani. Aztán ha ez bekövetkezett, akkor már jöhetnek a hagyományos harci repülők, bombázók, a szárazföldi csapatok, tankok. Mindez nem sci-fi, hanem valóság, a mai hadviselés ezen logikára épül, jelenleg Ukrajna területén is ilyen katonai logikák mentén folynak a háborús cselekmények.  

Hogy mire lehet elegendő a magyar haderő most tapasztalt védelmi felkészültsége? Mondjuk, ha néhány harckocsi útlevélvizsgálatra jelentkezne a záhonyi határátkelőnél, azzal a céllal, hogy magyar területet támadjon, akkor a magyar honvédelem ezeket a tankokkal szemben meg tudná védeni az országot. Apróbb probléma, hogy az ellenséges haderők, a legritkább esetben szokták igénybe venni a határátkelő helyeket behatolás céljából. Sokkal inkább váratlan helyen, váratlan módon hatolnak be, hogy ezzel is stratégiai előnyhöz jussanak. 

Putyin szóhasználata szerint, az Ukrajna ellen folytatott orosz agresszió, különleges hadművelet. A különleges hadműveletbe pedig beletartoznak különleges módszerek is. Mi van akkor, ha a magyar légtér felett zavartalanul átrepülő drón nem eltévedt, hanem célzottan pont ezt a feladatot hajtotta végre, azaz:

  Repüljön ameddig tud, aztán zuhanjon le, ha elfogy az üzemanyaga.

Ez elsőre talán teljesen értelmetlennek látszik, holott a katonai logika szerin egyáltalán nem az. Merthogy ez esetben az történik, hogy célt tévesztett – eltévedt, irányítást vesztett eszköznek álcáznak egy fegyvertelen drónt, aminek a valódi küldetése az, hogy felmérje, tesztelje, a magyar védelmi képességek valós reakció idejét, illetve hatékonyságát. Azaz, a drónt küldő fél arra kíváncsi, a magyarok mennyi idő alatt képesek hatástalanítani egy ilyen eszközt.

Tehát most az van, hogy teljesen mindegy, hogy az ország felett átrepülő drón valóban eltévedt eszköz volt, vagy csak álcázott eltévedésről van szó, és célzottan repült – a magyar hadsereg védelmi képességei így is, úgy is fel lettek térképezve az eset kapcsán.  

A szomorú valóság pedig az, hogy a jelek szerint Magyarország védelmi képessége jelenleg egy nagy nulla. Persze a politika mindezt nevezheti stratégiai nyugalomnak is, de a fideszes szájkarate egyáltalán nem növeli az ország védelmi képességét.

További oldalak

Címkék >

További lehetőségek