Összeírás! Fideszes összeírás Felcsút környékén! Mire való egy okosfüzet?

Kép
Mint ahogy az a diktatúrákban lenni szokott, a fideszes diktatúra is erősen érdeklődik az emberek magánélete iránt. Sokan attól félnek, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket, megfigyelik a számítógépünket. Nos ezektől a fideszes időszakban nem félni kell, hanem észre kell venni, hogy ez most így van, és meg kell tanulni okosan együtt élni ezekkel a dolgokkal a fideszes érában. Azonban sokan nem is gondolnák, mégsem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a magánszférára. Már jó ideje annak, hogy napvilágra kerültek azok a hírek, hogy a Fidesz minden településen nyilvántartást vezet az emberek magánéletéről. Igen, szinte minden utcában ott vannak azok, akik feljegyzik hogy ki-kivel találkozik, ki-miről beszél és persze, hogy ki-mit tervez. Bizony a fideszes besúgók folyamatosan a háttérből sasolják az embereket. Nem most kezdték ők a szakmát, hiszen a javarészük már a múlt rendszerben is III/III-as besúgó volt, vagy ilyen családban nevelkedett. Tehát minden adatot összegyűjt

Matolcsy szindróma – a jövőt bukni tutira?

Matolcsy György jegybank elnök szintet lépett, amikor nyíltan bírálni kezdte az Orbán kormány gazdaságpolitikáját. Politikai elemzők gazdaságpolitikai kérdésként könyvelték el a jegybank elnök szokatlanul erős kritikáját, ám a szakmai szempontok mellett, egyebek is motiválhatták Matolcsyt abban, hogy Orbánnal ellentétes irányba kezdett vitorlázni. 

A Matolcsy György és Varga Mihály pénzügyminiszter szembenállása már régebb óta közismert és sokan értetlenkednek azon, hogyan lehetséges az, hogy az Orbán kormány gazdasági vezetői között ilyen mérvű ellentét legyen. 

Arra a lehetőségre kevesen gondolnak, hogy mindez Orbán szándékos politikájának eredménye. Ennek megértéséhez vissza kell mennünk Simicska Lajosig. Simicska Lajos volt az, aki a Fidesz anyagi, gazdasági hátterét megteremtette. A Fidesz megkerülhetetlen gazdasági szakértője volt, aki később összekülönbözött Orbánnal, és végül lapátra került. A művelet korántsem volt egyszerű, Orbánnak sok energiájába került, mire Simicska Lajos kezéből kicsavarta a gazdasági hatalmat, ám még így is maradt némi kacat Simicskánál, például a Jobbikot sem hagyta ott Orbánnak. 

Amit megtanult Orbán Viktor a Simicska félé esetből az volt, hogy nagy kockázatot rejt magában, ha egyetlen kézben túl nagy hatalom összpontosul a Fidesz pénzügyi köreiben. Hogy elkerülje a Simicskához hasonló problémákat, Orbán szándékosan úgy osztotta le a lapokat, hogy a gazdasági vezetői között ellentét legyen. Ez arra jó, hogy sakkban tartják egymást a Fidesz gazdasági csúcsvezetői, és jelentősen lecsökkentik annak a veszélyét, hogy egyetlen gazdasági vezető dezertálása miatt kaotikus helyzet álljon elő a Orbán körül. 

A Matolcsy Varga féle ellentét tehát nagyon is megfelelt Orbán érdekeinek. Békeidőben nem is volt ebből semmi gond, a hajó ellavírozott a nemzetközi folyamatok kacskaringós útvesztőiben, mindig volt másik út, hol jobbra, hol balra. A két fideszes gazdasági csúcsvezető kukorékolhatta a saját igazát, a közöttük fennálló nézetkülönbség nem veszélyeztetett semmit, csak Orbán teljhatalmát garantálta. 

Aztán a Covid járvány már erősen átrendezte a nemzetközi trendeket, amit aztán még megfejelt Putyin Ukrajna elleni támadása. A korábbi bolondbiztos fideszes gazdasági környeztet drámai változások érték, és egyre többen veszik észre a fideszes csúcsvezetők közül, hogy itt bizony már veszíteni is lehet, mégpedig sokat. 

Képzeljük el Matolcsy helyzetét, aki személyes érdekszférájában milliárdos tökét tudhat magáénak. A hazai és a nemzetközi trendek is igen borúsak, és ha ezek mellett Orbán tovább folytatja az orosz rulettet Brüsszelben, akkor előállhat az a helyzet, hogy léket kap a hajó, ami magával húzza a mélybe a Fideszt is. Egy ilyen helyzet következményei beláthatatlanok. Előállhat az a helyzet, hogy Matolcsy nem csak a jegybankelnöki pozícióját veszíti el, hanem a változás oly mértékű kataklizmát okoz, hogy a személyes vagyonától is elbúcsúzhat. 

Elérkezett tehát az ideje annak, hogy Matolcsy elkezdjen gondolkodni azon, hogyan tovább. Maradni Orbánnal és kitartani mellette a viharok közt vergődő hajón, vagy kiszállni valamikor és megpróbálni elevezni egy mentőcsónakon. Ha jó időben és jó helyen sikerül lelépni Orbán egyre jobban vergődő hajójáról, akkor lehet esélye annak, hogy menteni lehet amit csak lehet, a személyes milliárdok megmaradnak, és akár még a politikai szerepkörtől sem kell lemondani örökre.  

Matolcsy éles kritikájának van egy olyan olvasata, hogy Matolcsy elkezdett tájékozódni, milyen lehetőségek mutatkoznak, ha elhagyná Orbán tétován kószáló bárkáját. 

Maradni Orbánnal mindhalálig és elbukni mindent vele, vagy kiszállni még mielőtt léket kap a hajó? Ez lesz most a slágerkérdés, és nem csak Matolcsy György, hanem egyre több fideszes főmufti számára az elkövetkező időben. Úgy tűnik, az ország nagyobbik fele nem agyal ilyen apróságokon, és már eldöntötte, Orbánnal együtt fogja elbukni a jövőjét…  

További oldalak

Címkék >

További lehetőségek