Összeírás! Fideszes összeírás Felcsút környékén! Mire való egy okosfüzet?

Kép
Mint ahogy az a diktatúrákban lenni szokott, a fideszes diktatúra is erősen érdeklődik az emberek magánélete iránt. Sokan attól félnek, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket, megfigyelik a számítógépünket. Nos ezektől a fideszes időszakban nem félni kell, hanem észre kell venni, hogy ez most így van, és meg kell tanulni okosan együtt élni ezekkel a dolgokkal a fideszes érában. Azonban sokan nem is gondolnák, mégsem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a magánszférára. Már jó ideje annak, hogy napvilágra kerültek azok a hírek, hogy a Fidesz minden településen nyilvántartást vezet az emberek magánéletéről. Igen, szinte minden utcában ott vannak azok, akik feljegyzik hogy ki-kivel találkozik, ki-miről beszél és persze, hogy ki-mit tervez. Bizony a fideszes besúgók folyamatosan a háttérből sasolják az embereket. Nem most kezdték ők a szakmát, hiszen a javarészük már a múlt rendszerben is III/III-as besúgó volt, vagy ilyen családban nevelkedett. Tehát minden adatot összegyűjt

Hungária puzzle

Mi ez? Kincs, ami volt, van, de most még sincs, ám újra lesz? 

Mivel szívós lélek volt benne, többször is világra jött az idők folyamán. Először ezen a vidéken az első nagy világégés után, 1918-ban született meg. Aztán kimúlt a köztársaság 1920-ban, akkor úgy hitték örökre.  

Aztán telt-múlt az idő, jött a második világháború, és utána 1946-ban, talán a háború sebeit gyógyítandó, másodjára is megszületett a köztársaság. Sokáig ekkor sem élhetett, mert jött a kommün orosz parancsra, és a második köztársaság is kimúlt 1949-ben. Ötvenhat októberében mintha újra születni akart volna, de a ruszki tankok végül útját állták a magyar köztársaság harmadik világrajövetelének. 

A nyolcvanas évek végén örvényleni kezdtek a világ hatalmas óceánjai, újabb világégés ugyan nem lett belőle, de a viharos hullámok átcsaptak a szocializmus felett, a kommunizmus kilehelte lelkét, és harmadjára is megszületett Magyarországon a köztársaság. 

Küszködött, erőlködött a magyarok között a köztársaság éveken át, felnőni, megerősödni szeretett volna, de nemigen törődött vele senki, talán nem is szerették igazán az emberek a szívük mélyén a köztársaságot. Aztán színre lépett a ruszkik embere, (hát persze, hogy Viktor volt a neve) és kezdte eltüntetni a köztársaságot a térképről. Ahhoz persze nem volt elég mersze, hogy egyetlen tollvonással eltörölje, csak apránként, mindig csak egy újabb kis részletet rakott föléje, amivel eltakarta, hogy ne is látszódjék a köztársaság. 

Viktor tudta jól, hogy hatalmas a lélek ereje, és bízva bízott a uralkodás sötét lelkében, ezért a királyi uralom legfőbb jelképét az országgyűlés házába vitette. A korona álszentként fénylett a parlamentarizmus fölött, és Viktor kitörölte az ország nevéből a köztársaságot, és azóta csupán Magyarország az ország neve. A köztársaság tehát ismét köddé lett, ám a köztársasági elnök maradt… 

Na hát annyi baj legyen! Volt ez az ország már király nélküli királyság is, aztán úgy is jó volt, hát akkor legyen most meg a köztársasági elnök köztársaság nélkül, oszt jó napot! 

Hogy miért rühelli Viktor ennyire a köztársaságot? A köztársaság nevében lehet a kutya elásva, a mivel abban a köz, a mindenki közös érdekét jelöli, és talán semmi sem áll Viktortól távolabb, mint az, hogy ő a köz érdekére tekintettel tegyen bármit. Tesz ő inkább saját nagy zsebű bandája kedvére, és tesz ő nagy ívben, holmi köz érdekét képviselő társaságra. 

Pedig a köztársaság nagy kincs a köz számára! Na nem egészen úgy, amint a közről, a közösről gondolnak némelyek ebben az országban. Mifelénk sokak számára a közös annyit tesz, hogy mivel az mindenkié, azt szabadon fosztogathatja bárki kedvére. 

 A köztársaság nem erről szól, a köztársaság nem a szabad préda szinonimája. 
A köztársaság valójában a társadalom szellemi alaptőkéje, amiben gyökeredzik a tisztességes léthez való jog. Ezt az alaptőkét megcsorbítani, elvenni belőle nem szabad, sőt mi több, vigyázni kell rá és óvni kell, hiszen a köz alaptőkéjére veszélyek is leselkednek (lásd a Viktor című részeknél). A köztársaság nem azt jelenti, hogy mindenkinek kolbászból lesz a kerítése, az élet megpróbáltatásai egy köztársaságban is jelentkeznek. Viszont ahol a közérdek az ország rendszerének az alapját képezi, az óvja az emberi méltóságot az országban, és a közösség segítő ereje is megerősödik az országban. 

Hungária puzzle - köztársaság

De akkor most van-e minálunk köztársaság, avagy mégse? Erről tudnának némelyek vitatkozni a szent koronával egy fedél alatt az országgyűlésben, a vaskos képviselői fizetségért jó sokat. Inkább ne is kérdezzük meg ezeket, a végén még megszavazzák a saját fizetésemelésük mellé, Viktor királyi méltóságra emelkedésének törvényét… 

 Viszont az egészen bizonyos, hogy alulról felfelé nézve az országot, semmi olyasmi nem látszódik, ami a köz nemes érdekét képviselné ebben a hazában. Így aztán az van, hogy az ország egyszerű népe számára a köztársaság egyszerűen nincs.  

Aztán ez mellett az is bizonyos, hogy a ruszkik me­gint itt vannak, merthogy valójában el sem mentek (mert ugye itt van Viktor az oroszok embere) Ugyan Viktor még nincsen megkoronázva, de mégis királyként húzza a sápot az emberektől. Hogy aztán az a szívós lélek mikor kelti életre megint a köztársaságot, az nem lehet tudni, ámbár egészen bizonyos, hogy megint vissza fog térni a köztársaság mihozzánk. Hogy aztán akkor mi lesz belőle, az most még rejtély, mint ahogy az is talányos, hogy a miért van az, hogy e-hazában az emberek szeretik kutyába se venni a köztársaságot, és lesznek inkább a nemzet milliárdos gázszerelőjének pártoló hívei (keresd Mészáros Lőrinc címszó alatt). Hát ilyen a magyar, de ugorjrunk át ezen, és ne is fürkésszük mi most a magyar lélek titkos bugyrait a köztársaság eltűnésén keseregve. 

Hungária puzzle - köztársaság :)
Vigaszunk legyen a mostani sanyarú köztársaság nélküliség közepette, hogy a köztársaság lelke most is él, azt nem tudja elpusztítani még az oroszok embere sem (akinek ugye Viktor a neve). 





Tehát akkor mi ez a kincs – ami volt, van, de most még sincs, ám újra lesz? 
Persze, hogy a köztársaság a megfejtés!  


Mert a köztársaság élt, a köztársaság él, a köztársaság élni fog! 

 

További oldalak

Címkék >

További lehetőségek