Összeírás! Fideszes összeírás Felcsút környékén! Mire való egy okosfüzet?

Kép
Mint ahogy az a diktatúrákban lenni szokott, a fideszes diktatúra is erősen érdeklődik az emberek magánélete iránt. Sokan attól félnek, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket, megfigyelik a számítógépünket. Nos ezektől a fideszes időszakban nem félni kell, hanem észre kell venni, hogy ez most így van, és meg kell tanulni okosan együtt élni ezekkel a dolgokkal a fideszes érában. Azonban sokan nem is gondolnák, mégsem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a magánszférára. Már jó ideje annak, hogy napvilágra kerültek azok a hírek, hogy a Fidesz minden településen nyilvántartást vezet az emberek magánéletéről. Igen, szinte minden utcában ott vannak azok, akik feljegyzik hogy ki-kivel találkozik, ki-miről beszél és persze, hogy ki-mit tervez. Bizony a fideszes besúgók folyamatosan a háttérből sasolják az embereket. Nem most kezdték ők a szakmát, hiszen a javarészük már a múlt rendszerben is III/III-as besúgó volt, vagy ilyen családban nevelkedett. Tehát minden adatot összegyűjt

Ki lesz a soros a fociban?

Szevasz Viktor! Rég írtam már neked, gondoltam megint jelenkezem. Te Viktor! Gond van, a futballdrukkerek elégedetlenek! Nem tudják benyelni, hogy a válogatott nem jutott ki a vb-re, ez megakadt a torkukon.

Régebben biztos komoly fejtörést okozott neked, mire sikerült újabb és újabb ellenségeket kreálnod magadnak. Most már könnyen vagy, az ellenségek csak úgy masíroznak feléd, gyártanod sem kell őket. Itt van például ez a COVID vírus. Már tavasszal bejelentetted, hogy legyőzted a vírust, aztán most az év végén még mindig itt eszi a fene! Praktikus neked ez a COVID, többször is legyőzheted.

Most meg lassan már a futballszurkolók is az ellenségeid lesznek. Hálátlan egy galeri! Ezeknek nem elég az a sok stadion, amit építettél, ezek igazi focit akarnak látni, nem stadionban gyönyörködni. Hát igaz, ami igaz. Stadion az van, jó foci bennük meg nemigen.

Figyelj csak Viktor, elárulom, hogy mi a baja a hazai focinak. A magyar foci vírusos! Persze a foci nem a COIVID-tól gyengélkedik, a futball más vírustól szenved. Az első, ami kínozza a futballt, az a pénz vírusa. Igen, a focit megfertőzte a pénz vírusa. Évtizedekig szajkózták futballberkekben, hogy kis pénz, kis foci, aztán most meg, amikor mesés pénzeket tolsz bele a futballba, a foci még olyan sincs, mint az szocializmusban volt. Vágod már Viktor? Jól érted, nem az a baja a focinak, hogy kevés benne a pénz, hanem az, hogy sok...

A jó focit nem a pénz szüli, a színvonalas labdarúgás a játék szeretete, a kitartás, és a sportszakmai tapasztalat mentén születik. Ezek olyan folyamatok, melyek a lelkek mélyén gyökereznek, és nem lehet őket számokkal leírni. Számokkal az eredményt szokták a futballban leírni. Például itt van egy futballeredmény számokban kifejezve:


1953. november 25. Anglia – Magyarország 3:6

Persze, az Aranycsapat! Ám jó, ha tudod, az Aranycsapat sem a pénz hatására tudott világszínvonalon futballozni. Te Viktor! Pénzért a nyugdíjast talán meg lehet venni, de színvonalas futballt pénzért nem árulnak. Pénzben dúskáló arab országok is megpróbáltak már pénzből világszínvonalas futballt csinálni, de nem jutottak messzire.
 
Tudod ez úgy van minálunk, hogy a sok pénz, mint a mágnes vonzza a hiénákat, és van az a pénz amiért már érdemes nekik futballszakértőnek álcázni magukat. Aztán minden követ megmozgatnak, hogy a focipálya körül guruló forintok körül fontoskodhassanak. Akik meg, csak szimplán futballszeretetből értenek a focihoz, azok meg kiszorulnak a fociból. Ha mondjuk holnaptól a harangöntésbe tolnád ezt a sok pénzt, akkor a most foci körül tolongó szakértők zöme, holnapután már vérbeli harangöntők lennének! Hát így megy ez Viktor!

Persze, értem én, hogy te komcsi gyerekként, a felülről vezérelt politikai világába tanultál bele, de a helyzet az, hogy a futballt nem lehet fentről kiadott parancsokkal sikeressé tenni. A futballt világát hagyni kell békén, hogy kiérlelhesse magából a legkiválóbbakat. 


Foto forrás: Wikipedia.hu - Az Aranycsapat 1953-ban

A futball meg a politika ellentétes irányú folyamatokban élik világukat. Olyanok, mint a tűz, és a víz, és ha összekeverednek, a víz kioltja a tüzet. A futballt az alulról kezdődő folyamatok tüzelik, a politika meg fentről lefelé csorogva akar minden folyamatot a maga sodrába állítani.

Ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor el kell mondani, hogy a magyar futball mai állapotnak okozója az oxfordi képzési rendszer gyengesége is, merthogy ott elfelejtették neked megtanítani, hogy vannak olyan folyamatok, amelyeket nem lehet felűről irányítani. Így aztán már nem is csodálkozom annyira azon, hogy felnőttfejjel már annyira ellene vagy a nyugati világnak. Tudod, már mi is egyre csalódottabbak vagyunk a nyugati dolgoktól. Mert, ha anno, Oxfordban jobban oktatnak, akkor ma sokkal kevesebb bajunk lenne veled itt, Magyarországon.

Azt viszont el kell ismerni, ha elkapod a ritmust, gólerős játékos vagy! Az a Gyurcsány film, igazi telitalálat! Szép volt Viktor – ez bombagól! Kár, hogy a saját kapudba rúgtad...

De azért a gól akkor is gól, ha a játékos a saját kapujába talál bele. Hát neked sikerült öngólt rúgni! Addig ekézted Gyurcsányt, ameddig sikerült Márki-Zay Péter mögé állítanod egy erős csapatot. Gyönyörűen kivitelezett akció volt! Ahogy átgondolt előkészítés után játékba hoztad Márky-Zay Pétert - biztos lehetsz benne, hogy erre a megmozdulásodra még nyugaton is felfigyeltek.

Márki-Zay Péternek amúgy sincsen pártja, most legalább neked köszönhetően, már gólerős csatárként, egy egész csapattal a háta mögött áll a pályán. Gondolom azért nem jössz ettől zavarba. Ha majd esetleg szorítana a cipő emiatt, majd megmagyarázod, hogy azért rúgtad a labdát a saját kapudba, mert Soros György titokban felcserélte a kapukat...

De hagyjuk ezt, folytassuk inkább ott a sort, hogy erősen megfertőzte egy másik vírus is a magyar futballt. Jól sejted, a politika az a vírus, ami szintén fertőzi a hazai focit. Tudod Viktor az úgy volt, hogy Puskásék generációja elindult alulról, a lelkek mélyéről, és a grundokról szinte pénz nélkül, eljutott a világszínvonalig. Akkoriban még a focival csupán a szurkolók, meg a futballisták foglalkoztak, a politikusok kutyába sem vették a futballt.

Akkor, az ötvenes évek elején, stadionok ugyan nem voltak, de mégis minden adott volt ahhoz, hogy sikeres legyen a foci. A politika az élet minden területén a fiatalokra épített. A háború után a végre nem lőnek kellemes érzése mellett, a társadalomban hatalmas erők aktivizálódtak. Az a hit, hogy nem csupán az országot építik újjá, hanem egy jobb világot építenek a régi helyébe, ez lendületet adott az országnak.

Ez a lendület ragadta magával az Aranycsapatot, és repítette a világszínvonalra. Aztán futballnak ez a szárnyalása egészen addig tartott, ameddig a politika bele nem kezdett piszkálni a futball világába. A futball pedig kezdett egyre inkább belesüppedni a politika mocsarába. Amikor pedig a szocializmusban is megkezdődött a magánvagyonok felhalmozásának időszaka, a pénzen keresztül kezdtek mindent látni, és minden baj okozójának kitalálták a kis pénz, kis foci strófát.

Na és mi van ma? Milyen viszonyok uralkodnak a tíz éve tartó politikád után Viktor?

Ma az ország elöregedő társadalmában semmiféle húzóerő nem érvényesül. A fiatalok jelentős része külföldön él, és a mai politika helyettük a nyugdíjasokra fókuszál. A tizenharmadik havi nyugdíj utáni vágyakozás nem serkent sikerekre senkit. A mai politika nem is akar elszakadni a Kádár-kori puha diktatúra szokásaitól, sőt egyre inkább hasonul azokkal. Ilyen körülmények között, a mai társadalom ki sem termeli magából a mai kor Puskás Ferenceit. Akik tehetségként valamiképp mégis kiemelkednek, előbb-utóbb belesüppednek a futballt elárasztó mocsárba.

– Nem érted Viktor? Elmagyarázom neked, itt van egy példa:


2021. október 09. Vb selejtező mérkőzés, Albánia – Magyarország: 1:0


– Így már érted Viktor?

Stadion az mondjuk van. De építhetsz akár minden vakondtúrás mellé egy pazar stadiont, de attól még nem lesz jobb a foci. A színvonalas futballhoz kellenének azok a folyamatok, amelyek az suliudvaron labdát kergető srácokat, a különféle kisebb-nagyobb klubokon, csapatokon át, sportszakértő kezek által eljuttatják a legjobbakig. A színvonalas futball alapja az, hogy a futballt azok kezébe kell adni, akik megszállottan a labda szerelmesei. A politikusokat, meg a bankárokat, a lelátókra még be szabadna engedni, de a futball berkeibe nem!

Ma nem ez van Viktor! Ma az van, hogy a futballon keresztül pénzeled a saját politikai köreidet. Ma az van, hogy miközben politikus vagy, rátelepedsz a futball világára. Viktor, ha tényleg színvonalas futballt akarsz, tartsd magad távol a futballtól, és akkor előbb-utóbb jobb lesz a magyar foci. Hogy mikor lesz jobb? Valamikor, amikor helyreállnak a természetes folyamatok benne! Így viszont a soha nem fog a magyar futball felnőni a nemzetközi színvonalhoz. Nem kell még több pénz, és nem kell még több stadion. Az kell, hogy a politika hagyja békén a focit!

Különben is van más dolgod mostanság. Te Viktor! A Márki-Zay Péterrel még lesz gond! Tudod, hogy mi a legnagyobb baj vele? Tanulékony! Épp, hogy megkapta az ellenzéki miniszterelnök jelölt titulust, már sorosozik... Olyasmiket mond, hogy téged Soros György pénzelt, ezért tudtál felkapaszkodni a politikai pályára. Még megérheted, hogy végén még azt találja ki, hogy A magyar foci legnagyobb ellensége Orbán Viktor!

Vágod már Viktor! A helyzet az, hogy lehetsz akár még te is a soros! Mindenesetre én szurkolok neked!

További oldalak

Címkék >

További lehetőségek