Összeírás! Fideszes összeírás Felcsút környékén! Mire való egy okosfüzet?

Kép
Mint ahogy az a diktatúrákban lenni szokott, a fideszes diktatúra is erősen érdeklődik az emberek magánélete iránt. Sokan attól félnek, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket, megfigyelik a számítógépünket. Nos ezektől a fideszes időszakban nem félni kell, hanem észre kell venni, hogy ez most így van, és meg kell tanulni okosan együtt élni ezekkel a dolgokkal a fideszes érában. Azonban sokan nem is gondolnák, mégsem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a magánszférára. Már jó ideje annak, hogy napvilágra kerültek azok a hírek, hogy a Fidesz minden településen nyilvántartást vezet az emberek magánéletéről. Igen, szinte minden utcában ott vannak azok, akik feljegyzik hogy ki-kivel találkozik, ki-miről beszél és persze, hogy ki-mit tervez. Bizony a fideszes besúgók folyamatosan a háttérből sasolják az embereket. Nem most kezdték ők a szakmát, hiszen a javarészük már a múlt rendszerben is III/III-as besúgó volt, vagy ilyen családban nevelkedett. Tehát minden adatot összegyűjt

Viktorka bombajó!


POLITIKAI HORROR  

Viktorka magot árul a sarkon szombat este. Odalép hozzá egy ember:
 - Mit árulsz Viktorka?
 - Okosítómagot! - hangzik a válasz.
 - Okosítómagot?  - az ember elgondolkodik.   Bizony jó lenne okosnak lenni! Aztán gyorsan vesz Viktorkától egy zacskó okosítómagot, drága pénzért. A következő utcasarkon belenéz a zacskóba, és elképedve látja hogy közönséges dinnyemag van a zacskóban. Dühösen visszamegy Viktorkához, és ráförmed:

 - Viktorka! Te becsaptál engem! Ez közönséges dinnyemag!
 - Viktorka csak vigyorog: Lám, lám! Már okoskodik!

Az ember megdöbben, és szó nélkül otthagyja Viktorkát.
 - Viktorkának lehet hogy igaza van -, töpreng magában, és közben a dinnyemagokat nézi a zacskóban. Hagytam hogy Viktorka rászedjen, és hülyét csináljon belőlem, de most már okosabb lettem! A baj csak az hogy Viktorka drágán árulja az okosságot!

A zacskót bedobja egy utcai szemetesbe, aztán tovább megy az utcán. A háta mögött váratlanul robbanás rázza meg a környéket! Hirtelen úgy érzi hogy megnyílt alatta a járda, és a házak rádőlnek. Meredten áll a járdán. Hátra fordul, arra ahonnan a robbanás hatalmas csattanása hallatszott, ahol az imént még Viktorka állt, ám Viktorka már nincs sehol - Viktorka eltűnt. Az utcán törmelékek hevernek szanaszét, pánik, rohanó emberek, a távolból szirénazúgás hallatszik. Egy csomó rendőrautó érkezik, mentők, tűzoltók. Az ember döbbenten áll, nem érti hogy mi történt. Odébb egy csoport izgatottan beszélget. Közelebb megy hozzájuk.

 - Mi a büdös franc volt ez?! - üvölti rémülten az egyik. 
 - Robbanás volt! - kiabál valaki -, valami felrobbant!
 - Gázrobbanás lehetett - hadarja valaki  izgatottan. 
 - Ez nem gáz volt! - vágja rá egy másik. Tuti hogy bomba robbant! 

Egy mentő szirénázva rohan el a helyszínről, az utcán futótűzként terjed a hír: bomba robbant, rendőrök a robbantás áldozatai. Izgatott kiabálás sokhelyen, közben a rendőrök ellepik az utcát, és elkezdik lezárni a környéket. Mindenkit igazoltatnak, egy fazont keresnek akinek zacskó volt a kezében. Az ember döbbenten áll, és ahogy nézi az utcán a zűrzavart, gondolkodni kezd... Robbantás?! Egy fazon zacskóval? De hiszen...

 - Terrortámadás! Úgy mint Párizsban! - kiált egy rémült hang - Terrortámadás!

Az ember teljesen megdöbben. Most kezd eljutni a tudatáig hogy mi történik körülötte. Menekültválság, migránsok, politika. Soha nem érdekelte a politika. Ő mindig is csak élni akart, egyszerű ember módjára, és nem akart foglalkozni a menekültekkel, meg a politikával. Migránsokat csak a tévében látott, és inkább elkapcsolt máshová ha a hírek erről szóltak. Mi köze neki ehhez az egészhez? És most mégis itt áll az utcán, ahol bomba robbant. Az agyában most is ott lüktet a robbanás iszonyú zaja. Akár ő is meghalhatott volna! Rosszullét fogja el, szédülni kezd, egy közeli padra roskad. Az utca forogni kezd körülötte. A rémült emberek, a rendőrautók villogó fényei, egyetlen kusza masszává folynak össze a szeme előtt. Fázik, a hideg rázza, miközben kezével görcsösen markolja a padot. A félelem most jut el a tudatáig, és eluralkodik rajta a pánik. Szédülés fogja el, és miközben úgy érzi hogy forog vele a pad, és közben homályosan egy rendőrautót lát maga előtt, aminek a hangszórója hangosan üvölt:

  - Figyelem!  Figyelem! Mindenki őrizze meg a nyugalmát! Terrortámadás történt! A kormány bevezette a szükségállapotot! Mindenki köteles részt venni a kormány népszavazásán!  Figyelem! Figyelem! Mindenki őrizze meg a nyugalmát! Terrortámadás történt...

Egyre jobban szédül. A rendőrautó mögött Viktorkát látja, fehér lovon ülve, zacskóval a kezében:  

 - Okosítómagot tessék! Tessék csak tessék! Okosítómagot tessék!

Hányingere van, és közben érzi hogy a hátán folyik a veríték. Valaki megfogja a vállát:
 - Ember! Maga is megsérült? Összerándul a padon, mintha áramütés érte volna, kábultan néz a kérdezőre. 
 - ...Igen... Azaz dehogy! Nem sérültem meg! Csak rosszul lettem az ijedtségtől...

Ahogy felnézett már Viktorkát nem látta, a fehér ló sem volt sehol, csak a rendőrautók piros - kék lámpáinak villogását látta, és azt ahogy a házakból az utcára tódulnak az emberek. Akár ő is meghalhatott volna a robbantásban! Villant át az agyán újra a gondolat. Mi a fene folyik itt?  Aztán megakad a szeme egy utcai plakáton:

NÉPSZAVAZÁS - OKTÓBER 2. - NE BÍZZUK  A VÉLETLENRE!

Ahogy egyre jobban magához tér, kezdenek nyomulni a gondolatok az agyában. Népszavazás?! Ezért a robbantás?! A jövő héten lesz a népszavazás!  A büdös életbe! Hát.ezért volt ez a robbantás?! Úgy érezte hogy még mindig hallja a robbantás zaját. Mintha folyamatosan robbanna volna valami az agyában, az iszonyú zaj folyton ott lüktet minden porcikájában. Közben egyre több rendőr érkezik. Megkezdik a helyszínelést. Már kicsit jobban érezi magát, ül a padon és gondolkodik. A robbantás mintha feltépett volna valami rejtett tartalékot az agyában, és a gondolatai egyre olajozottabban működnek. Pár nap múlva lesz a népszavazás, lehet hogy  ezért robbantottak. Valakik azt akarják hogy az emberek féljenek, ez az egész a félelemkeltésről szól. Ül a padon, nézi a rendőröket, és közben a félelmre gondol. Valakik azt akarják hogy félelem legyen! Aztán más jut az eszébe.  Nyomozás lesz - gondolta. A rendőrség keresni fogja a tettest. De milyen nyomozás lesz ha a politika rendezte meg a robbantást? Akkor nem fogják megtalálni a tettest? Hirtelen eszébe jutott hogy  korábban már máskor is volt robbantás a városban. Politikusok háza előtt, még a parlament kapujában is robbantottak, és sok esetben nem is találták meg a tettest. Csodálkozott rajta hogy ilyesmikre is emlékszik, pedig nem is érdekli a politika. A robbantás okozta sokk szabadította fel benne ezeket a dolgokat, valahonnan elméje mélyéről. De ha nem találják meg a tettest, az gyanús lesz - gördültek tovább a gondolatai. Az gyanús ha nem lesz tettes. Tettesnek lenni kell!

 - Ha tettes kell akkor lesz tettes! - súgja egy belső hang. Ha tettes kell, akkor majd csinálnak!

Hirtelen eszébe jut a Móri mészárlás ügye. Arról mindenki hallott, még ő is. Kilenc embert öltek meg Móron az Erste bankban. A bank trezorjához nem nyúltak, pedig dugig volt pénzel, és nyitva volt, benne volt a kulcs a trezor zárjaban. A számítógépeket viszont szétlőtték. Akkor is tettes kellett, és  kerítettek is. Kaiser Edét, akinek volt alibije, akinek nem találták meg a helyszínen sem az ujjlenyomatát, sem a DNS-ét, ám bizonyítékok nélkül, mégis tényleges életfogytiglani börtönre ítélték. Ilyen alapon ebben a robbantásban is lehet csinálni tettest ha valakik ezt akarják. Ilyen alapon bárki lehet tettes az utcai robbantásban, még akár ő is. Körülötte izgatott nyüzsgés, a környék már le van zárva, ül a padon és a móri mészárlás ügyére gondol. Furcsa ügy volt az. Több mint furcsa. Már rég lezárták az ügyet, amikor véletlenül elkerült a gyilkos fegyver, és  kiderült hogy mégsem Kaiser Ede volt a móri gyilkos. Egy rendőr szerezte a gépfegyvert a móri gyilkosságokhoz. A menekülő gyilkosokat a bankból  jövet, megállította a rendőrség gyorshajtás miatt, de több órával későbbi időpontot írtak a jegyzőkönyvbe, így a gyilkosoknak rendőrségi alibijük volt, korábban azért nem keresték őket. Aztán amikor mégis elfogták az igazi tetteseket, a mészárlás kulcsembere öngyilkos lett a szigorúan őrzött cellában, mielőtt még megkezdődőtt volna a bíróságon az ügy. Furcsa egy bankrablás volt a móri Erste bankban. A pénz nem kellett, viszont kilenc embert öltek meg... Vajon ha ma történne a móri mészárlás, akkor  ma is azt mondanák hogy az bankrablás volt ami ott történt? Vagy a móri mészárlás ma már terrorcselekménynek számítana? 

Hirtelen visitani kezdett egy rendőrségi sziréna, és ahogy ült a padon a gondolataiba mélyedve, hirtelen összerándult. Azt hallotta hogy rendőrök az áldozatok. De meghaltak, vagy csak megsebesültek? Mi lehet velük? Még mindig a robbantás hatása alatt volt, már múlni kezdett a rosszulléte, de a feszültség ott volt benne. A feszültség volt az ami uralkodott szombat este az utcán. Mindenki érezte aki ott volt, rendőrök, civilek, ő is, és Viktorka is érezte volna ha fel nem szívódik időközben. Itt nem lehet olyan tettest kreálni mint a móri ügyben - futott át rajta a gondolat. Most bizonyítani kell hogy valódi a tettes! Furcsa érzése támadt. Hirtelen Viktorka jutott az eszébe, aki sunyi módon hülyének nézte, hogy megszerezze a pénzét. De hiszen ugyanezt teszi a politika is az emberekkel, hülyének nézi őket, aztán elveszi tőlük azt ami tulajdonképpen az övék. A politika meglopja az embereket Magyarországon! - villant át agyán a felismerés. Majd kerít a politika egy megbízható embert, aki beismeri a robbantást, a hírekben majd mutatják a tárgyalást ahol elítélik a robbantót, aztán mutatják ahogy elviszik az illetőt a börtönbe. A börtönben már nem mehet be a sajtó, az illető kap új igazolványt, útlevelet, új néven, és máris mehet a világ másik felére élvezni az életet egy halom pénzel. Elfogták a tettest aki mindent elismert, mindenki úgy tudja hogy börtönben ül az illető, mert mutatta a tévé hogy elvitték,  és nincs tovább ügy. Az a politika amelyik hülyének nézi az embereket, azért hogy meglophassa őket, képes lehet az ilyen aljasságra is.

A rendőrökre gondolt. Élnek még vagy meghaltak?  Vajon miért rendőrök az áldozatok? Szombat este sok szórakozóhely tömve van, ha valaki félelmet akar kelteni miért nem ott robbant? Talán mert az túl egyértelmű lenne. Igen, az egyértelműen olyan terrortámadás amilyet más országokban is elkövetek az iszlám bevándorlók közé vegyült terroristák. A robbantás azonnal a kormányhoz kötnék, hiszen a kormány akarta a népszavazást a bevándorlók ellen. Ha egy kukát, vagy egy üres autót robbantanak fel, annak meg nincs olyan nagy félelemkeltő hatása. Vérnek kell folyni ahhoz hogy féljenek az emberek. Igazi vér kell a félelemkeltéshez. Amikor rendőröket ölnek, akkor azt már mindenki komolyan veszi, nyilván ezért rendőrök az áldozatok! Nézte a rendőröket az utcán, ahogy a robbantás helyszínén dolgoztak. Amikor ma egyenruhába bújtak, és elbúcsúztak otthon a szeretteiktől, vajon eszükbe jutott hogy lehet hogy soha többé nem látják őket? Szörnyű ez az egész! Aztán Viktorka jutott az eszébe, aki már biztosan a fotelban ül és a tévében nézi ezt az egész szörnyűséget! Miért kell egy választás miatt vérnek folyni az utcán? Miért?! Hirtelen egy név jut az eszébe - a Göböl-pusztai juhász neve. Váradi András is a választások előtt halt meg két éve, hazafelé menet. Azóta sem derült ki pontosan hogy hogyan halt meg. Az ügyet lezárták, felelős nincs, gyanúsított nincs, csak nagy hallgatás... Nehéz azt elhinni hogy nem politikai gyilkosság történt. 

Ahogy nézte az utcát, ami olyan volt mintha háború volna, hirtelen gyűlöletet érzett. Úgy érezte hogy gyűlöli ezt az országot, ahol ilyen megtörténhet, gyűlöli ezt az utcát, ahol ártatlan emberek vérét ontják, és gyűlöli Viktorkát, mert ő pontosan olyan mint a politika ebben az országban. Viktorka is pont olyan aljas és öntörvényű mint a politika. Nézte körülötte az embereket, ahogy izgatottan beszélnek a robbantásról, ahogy rettegnek, és közben örülnek hogy ők még élnek, és arra gondolt hogy lehet hogy őket is becsapta már Viktorka valamivel. Lehet hogy már ők is ismerik Viktorkát. Vajon ők is tanultak Viktorka aljas trükkjeiből? Vagy közülük még sokan nem tudják hogy a politika hülyének nézi őket és kirabolja a saját hazájukban? Késő éjszaka volt már, kimerültnek, fáradtnak érezte magát. Felállt, és elindult hogy megkérdezze hogy át lehet-e menni a rendőrség kordonján. A rendőrök átvizsgálták, felirták az adatait, és átengedték. Lassan lépkedett az utcán, már messze járt, már csak a messziről hallotta néha a sziréna zúgást. Ahogy hazafelé tartott arra gondolt hogy mindenkinek tudnia kellene egy ilyen szörnyű szombat este után, hogy bármikor lehet másik robbanás is ebben az országban. Igen, mindenkinek, még Viktorkának is okoskodni kéne, és ezt meg kell még tanulnia. Mert lehetnek ugyan Viktorkának bombajó trükkjei, de abban az országban ahol a politika aljas módon hülyének nézi, és kifosztja az embereket, ott bármikor lehet egy olyan robbanás, ami ráebreszti az embereket arra hogy mit tesz velük a politika a saját hazájukban. 

/HCs/

További oldalak

Címkék >

További lehetőségek