Összeírás! Fideszes összeírás Felcsút környékén! Mire való egy okosfüzet?

Kép
Mint ahogy az a diktatúrákban lenni szokott, a fideszes diktatúra is erősen érdeklődik az emberek magánélete iránt. Sokan attól félnek, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket, megfigyelik a számítógépünket. Nos ezektől a fideszes időszakban nem félni kell, hanem észre kell venni, hogy ez most így van, és meg kell tanulni okosan együtt élni ezekkel a dolgokkal a fideszes érában. Azonban sokan nem is gondolnák, mégsem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a magánszférára. Már jó ideje annak, hogy napvilágra kerültek azok a hírek, hogy a Fidesz minden településen nyilvántartást vezet az emberek magánéletéről. Igen, szinte minden utcában ott vannak azok, akik feljegyzik hogy ki-kivel találkozik, ki-miről beszél és persze, hogy ki-mit tervez. Bizony a fideszes besúgók folyamatosan a háttérből sasolják az embereket. Nem most kezdték ők a szakmát, hiszen a javarészük már a múlt rendszerben is III/III-as besúgó volt, vagy ilyen családban nevelkedett. Tehát minden adatot összegyűjt

Ilyen volt Váradi András halála ügyében az első nyilvános tárgyalás!

Bicskei Járásbíróság - 2016 február 16,   9 óra 30 perc. Belépek a bíróság épületébe. Az első megállóhely természetesen a biztonsági őr, a portás az aki megállít. 
Mondom rögtön: - Váradi András halála ügyében tartott 9 órakor kezdődő tárgyalásra érkeztem!


- Moharos Ferenc néven lesz kilenckor tárgyalás - hangzik a válasz - de milyen minőségben akarok bemenni a tárgyalásra?

- Látogató vagyok, úgy tudom hogy a tárgyalás nyilvános - felelem...
- Azt majd a bírónő eldönti - hangzik a válasz!


Kilencig még van idő, nem vitatkozom a portással, és kimegyek a bíróság épületéből. A bíróság előtt kisebb csoport beszélget, odébb Csillag Ádám operatőr videózik. Ismerőst nem látok, odamegyek a beszélgető csoporthoz, akik közül többen üdvözölnek - ismernek  az internetről. 



A csoport közepén dr. Magyar György, Váradi András családjának ügyvédje éppen arról beszél hogy van egy olyan érzése hogy a tárgyalást el fogják napolni valamire hivatkozva. Magyar György régi motoros a szakmában, így a szakmai megérzéseit illik komolyan venni. Hamarosan kilenc óra, elindult mindenki a tárgyalásra a bíróság épületébe. Magyar György simán átjut a bíróság biztonsági őrén, ám a többi embernek azonnal megálljt parancsol a bíróság portása. Majd a bírónő eldönti azt hogy be lehet-e menni a tárgyalásra! Tehát a Váradi András halálos ügye tárgyalására érkező úgy harminc ember a lépcsőházba reked. Még a bíróság folyosójára sem léphetnek be. Ugyan hiába is lépnének, a folyosón az utat távirányítós rács védi. Persze, a bicskei bíróság az ország legkorszerűbb bírósága, a felújítás után az átadáson itt volt Baka András a Legfelsőbb Bíróság Elnöke, Kovács Tamás Legfőbb Ügyész, a Fideszes Répássy Róbert igazságügyi államtitkár kíséretében - és közösen adták át az ország legkorszerűbb bíróságának titulált épületet - ahol ráccsal van elzárva az út az emberek elött, éppen úgy ahogy egy korszerűbb istállóban a marhák esetében szokás. Az elöl állók vitatkozni kezdenek a biztonsági őrrel. A portás nem határozhatja meg hogy a tárgyalás nyilvános vagy sem, a jog szerint az embereket be kell engedni a tárgyalóterem elé a folyosóra. A vita már öt perce tart, mire a biztonsági őr telefonál, és ezután egyesével mindenkit átenged a fényesen krómozott távirányítós marhakarámon. A tárgyalóterem előtt id. Váradi András, kicsit távolabb Moharos Ferenc, a halálos gázoló. A biztonsági őr figyelmezteti Csillag Ádám operatőrt hogy ne videózon a folyosón se, mert ahhoz is a bírónő engedélye szükséges.



Nyílik a tárgyalóterem ajtaja, kilép dr. Szekeres Mónika büntető bíró, a Bicskei Járásbíróság elnöke, és közli hogy mindenki nem mehet be a tárgyalásra mert kicsi a tárgyalóterem! Erre kisebb zúgolódás kezdődik. A bírónő közli ha ennyien bejönnek nem lehet majd levegőt kapni a teremben! Végül néhány grimasz kíséretében a bírónő közli hogy ő nem bánja, aki akar az bejöhet és bemegy a terembe. Rögtön utánna mindenki bemegy szó nélkül. A tárgyalóterem teljesen megtelt, mintha valaki pont annyi embert hívott volna ahány hely van. Néhány arc ismerős közülük Felcsút környékéről, a többiek nyilván máshonnan érkeztek. Kezdődik a tárgyalás! 



Úgy látszik Magyar György ügyvéd ügyvéd megérzései Felcsút környékén nem működnek megfelelően, mert a tárgyalás meg lesz tartva, és nem lesz elnapolva. Először a vádlott (pótmagánvádas eljáráson vagyunk, ahol a pótmagánvádló a sértett jogi képviselője - ezért így vádlott is van) adatait kéri a bírónő. Moharos Ferenc közli hogy ő már nyolcvanöt éves, de készségesen válaszol a bíróság kérdéseire. A bírónő kéri hogy a vádlott számára tegyenek oda egy külön széket  hogy a bíróság előtt le tudjon ülni. Moharos Ferencet védő ügyvédnő azonnal széket tesz a bíróság előtt álló vádlott mögé, ám az mégsem ül le. Egy félkezes mankószerű bottal a kezében talán több mint egy órát áll stabilan a bíróság előtt. Felveszik az adatait: Moharos Ferenc, Tatabányai születésű, Osztrák - Magyar kettős állampolgár. Magyarországon annak idején hivatásos katona, repülőgépszerelő végzettsége van, pilóta a magyar hadseregben. Nyugdíjat Ausztriából és Magyarországról is kap, Bécsben van lakása, az év nagy részét Ausztriában tölti, Felcsúti házában keveset tartózkodik. A bírónő kérdésére elmondja hogy nem érzi felelősnek magát Váradi András halála miatt, az olyan közlekedési baleset volt ami bárkivel megeshet. A bírónő felteszi a kérdést hogy hajlandó-e tanúvallomást tenni a bíróság előtt. Moharos Ferenc nem válaszol egyértelműen a kérdésre,  és belekezd a mondandójába, mire az őt védő ügyvédnő hangosan rászól hogy ,,Moharos Úr! Nem teszünk vallomást!"



A bírónő figyelmezteti a vádlott ügyvédjét hogy ne válaszoljon a vádlott helyett, és Magyar György is azonnal tiltakozik. (Egyébként a Moharos Ferenc ügyvédje s tárgyalás során több alkalommal is hangosan utasította a védencét vagy válaszolt helyette - Magyar György minden esetben tiltakozott a tárgyalás rendjét sértő magatartás ellen) Végül az ügyvédnő időt kért a bíróságtól hogy a védencével beszéljen, és arra hivatkozva hogy Moharos Ferenc nem hall jól és hangosan kell beszélni hozzá, engedélyt kért hogy kimehessenek a folyosóra. Hamarosan visszatértek, Moharos Ferenc ismét nem ült le a számára külön odakészített székre, és továbbra is a bíróság előtt állva közöli hogy nem kíván tanúvallomást tenni. A rendőrségen korábban tett tanúvallomásának felolvasásához hozzájárult, így azt Szekeres Mónika bíró felolvasta. Moharos Ferenc a bírónő kérdésére elmondja hogy az elmúlt években közlekedési szabálysértésért kétszer volt büntetve Felcsút környékén - gyorshajtás miatt, és tiltott záróvonal átlépés miatt. 



A tárgyalás kétségkívül legérdekesebb része az volt, mikor Magyar György azt kérte a bíróságtól hogy a halálos baleset helyszínen legyen bizonyítási kísérlet, mert az igazságügyi orvosszakértői vélemény, és az igazságügyi műszakiszakértői vélemény, egymásnak ellentmondó tartalommal bír. Szekeres Mónika bírónő ennek láthatóan nem örült, ideges, frusztrált módon reagált Magyar György felvetésére. Szekeres Mónika szerint felesleges a helyszínen újra játszani Váradi András halálos gázolását hasonló időjárási körülmények között a napszaknak megfelelő időpontban - mert a sötétben úgy sem látnak majd semmit. Moharos Ferenc védőügyvédje úgy reagált erre, hogy ők ugyan nem ellenzik a baleset helyszíni rekonstrukcióját, de szerinte egy ilyen helyszíni eljárás veszélyeztetné a baleset újra játszásában részt vevők testi épségét - ezért erre semmi szükség nincs. 



Magyar György ügyvéd kérte hogy az eljárás során vizsgálják meg Váradi András létráját, - mert a létra a baleset helyszínéről származó DNS illetve sérülésnyomokat hordozhat, a létra tehát mint a gázolás helyszínéről származó adatokat - nyomokat hordozó bizonyíték az ügyben - és eddig hiába kérte a rendőrségtől több esetben a rendőrségtől a létra vizsgálatát, azt mégsem tették meg. Szemmel láthatóan Szekeres Mónika bíró a létra vizsgálatának felvetését is ingerülten fogadta, és azonnal kibúvókat keresett. Moharos Ferencet védő ügyvédnő erre úgy reagált hogy a létra Váradi András családja birtokában van, vigye el a létrát a család a rendőrségre, és ne a hatóságot terheljék ezzel. Magyar György minderre azt felelte hogy ő a hírhedt Balla Irma gyilkossági ügyben a bizonyítékot jelentő pajszert bevitte a bíróság tárgyalására, és letette a bíróság asztalára, ám a bíróság azt nem fogadta el bizonyítékként, arra hivatkozva hogy a pajszert nem a rendőrség foglalta le, és ezért fennáll a annak a veszélye hogy a pajszeren lévő nyomok sérültek a nem szakszerű kezelés miatt, ezért a bíróság a pajszert nem is fogadta el bizonyítékként. Magyar György közölte hogy Váradi András létráját, sem Váradi András családja, sem ő nem viszi sehová - a hatóság kötelessége a halálos baleset helyszínén a tárgyi bizonyítékok begyűjtése és megőrzése. Megjegyezte hogy a rendőrség még Váradi András leesett cipőjét is begyűjtötte és lefoglalta, és érthetetlen hogy a létrával miért nem tette ugyanezt, hiszen a létra akár perdöntő bizonyíték is lehet Váradi András halála ügyében.



Végül Szekeres Mónika bíró közölte hogy Magyar György nyújtsa be a bíróságnak a felvetéseit és a  bíróság ezután dönt a továbbiakról. Ugyan Szekeres Mónika bíró, a Bicskei Járásbíróság Elnöke nem tartotta szükségesnek elmondani a tárgyalások végén szokásos hivatalos formulát hogy  "a tárgyalás ezennel véget ért" de megtette helyette valaki más a hallgatóság soraiból ezzel is segítve a bíróság munkáját... A Váradi András halálos ügyének első nyilvános tárgyalása ezzel véget ért. 



Végül Moharos Ferenc szinte a teljes tárgyalást magabiztosan végig állta, csupán a tárgyalás vége felé ment oda hozzá a védőügyvédje, mondván: ,,Moharos Úr! Most már üljön le!" Nyílván Moharos Ferenc a tárgyalás izgalmai között megfeledkezett arról hogy neki egy szánalomra méltó beteges öreg képét kell mutatni, és mivel a vádlott végig szilárdan, biztosan állt a lábán, így az őt védő ügyvédnő jobbnak látta "leültetni" mielőtt még Moharos Úr teljesen kiesik a szerepéből, és véletlenül még a mankóját is letenné... Tehát a hatóságok képmutató viselkedése mellett, Váradi András halálos ügyében a színjáték folytatódik tovább.


 




További oldalak

Címkék >

További lehetőségek