Összeírás! Fideszes összeírás Felcsút környékén! Mire való egy okosfüzet?

Kép
Mint ahogy az a diktatúrákban lenni szokott, a fideszes diktatúra is erősen érdeklődik az emberek magánélete iránt. Sokan attól félnek, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseiket, megfigyelik a számítógépünket. Nos ezektől a fideszes időszakban nem félni kell, hanem észre kell venni, hogy ez most így van, és meg kell tanulni okosan együtt élni ezekkel a dolgokkal a fideszes érában. Azonban sokan nem is gondolnák, mégsem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a magánszférára. Már jó ideje annak, hogy napvilágra kerültek azok a hírek, hogy a Fidesz minden településen nyilvántartást vezet az emberek magánéletéről. Igen, szinte minden utcában ott vannak azok, akik feljegyzik hogy ki-kivel találkozik, ki-miről beszél és persze, hogy ki-mit tervez. Bizony a fideszes besúgók folyamatosan a háttérből sasolják az embereket. Nem most kezdték ők a szakmát, hiszen a javarészük már a múlt rendszerben is III/III-as besúgó volt, vagy ilyen családban nevelkedett. Tehát minden adatot összegyűjt

Mit üzen egy somsályi frontmunkás a Jobbiknak? Ameddig loptok addig dolgozom!

Somsály – egy érdekes hangzású név. A képek láttán a világ valamelyik háborús, válság sújtott részére gondolhatnánk, ahol nemrég még fegyverek dörögtek. Somsály talán egy mai Sztálingrád?


Fotó: Zámbó Tímea

Fotó: Zámbó Tímea

Felirat Fotó: Zámbó Tímea

Téved aki Somsályt valahol messze keresi a térképen, hiszen nagyon is közel van, mert Somsály itt van Magyarországon. Somsály Ózd városának egyik része.

Ózd neve az elmúlt évtizedekben egyet jelentett a kilátástalansággal, a reménytvesztettséggel. Ám Ózd a mögötte álló sok keserves év után is élni akar, és 2014-ben az ózdi emberek úgy érezték, hogy végre megtalálták az emberüket, a jobbikos Janiczak Dávid személyében, akit segítségével Ózd majd megtalálja a kivezető utat a nehézségeiből, és Janiczak Dávidot fölényes többséggel polgármesternek választották 2014-ben. De vajon mi történt azóta a nehézsorsú környékén, hol tart ma Ózd a jobbikos városvezetés harmadik évében? Nézzünk körül Somsályon, az ott élő Zámbó Tímea segítségével.

– Hajnáczki Csaba: Mit kell tudni Somsályról?

– Zámbó Tímea: Somsály Ózd peremkerülete, és bányatelep volt 1980-ig. Ekkor zárt be itt a szénbánya. Rengeteg bányászlakás volt anno amiket megvették a kispénzű bányászcsaládok. Pár lakás maradt az Önkormányzaté, amelyből már ez évre 80%-ban lelaktak, szétlopták vagy egyszerűen csak szétbontották a cigányok. Most is naponta ezt teszik mert az Ózd Invest – az önkormányzati vagyonkezelés – semmit sem tesz! Sok idős Magyar család lakik még a településünkön, és van még aktív dolgozó is, de településen lakók fele cigány akit az önkormányzat tart el. Sokat szenvednek az itt lakók a cigányság viselkedése miatt.

– Hajnáczki Csaba: Mit vártak az ózdi jobbikos vezetéstől, és mit ígért a jobbikos ózdi vezetés a somsályi embereknek a voksaikért cserébe? Egyáltalán miért álltak a Jobbik polgármesterjelöltje mögé 2014-ben?

– Zámbó Tímea: Mert bíztunk bennük! Nekik volt olyan programjuk amivel Somsályt a régi énjére tudtuk volna formálni. Valamikor 2013-ban beszéltem először az ózdi Jobbik elnökével. A településre ígértek hypo gyárat, csiperke gomba termesztést, mezőőrséget, polgárőrséget, boltot, orvosi rendelőt, buszjáratunk rendezését - a cigány-nagyar együttélés rendezését, folyamatos terep bejárást a telepen. Közösségi házat a volt iskola épületében, utak javítását és sorolhatnám még. Mit vártunk a Jobbiktól? A szebb jövőt, de rosszabb jött! Vártuk ezen ígéretek legalább negyedét!

– Hajnáczki Csaba: Ön milyen körülmények között él Somsályon, és miért érzi úgy, hogy önnek Somsállyal foglalkoznia kell?

– Zámbó Tímea: 23 éve lakom Somsályon a családommal a saját házunkban, aminek az udvarát parkosítottuk és szépen rendben  tartjuk. A közterületet, ami a házunkat körbe veszi, azt is mi tartjuk rendben, sosem gondozta senki az utcánkat csak mi! Szeretem az itt élő embereket mert sok idős ember lakik itt aki anno megvette kis házacskáját és szépítgette kis pénzéből azokat. De éjjelente sokukat meglopták, betörtek hozzájuk, és nem volt aki segítsen nekik. A rendőrségi ügyek, ha jelentették ezeket, mindig ismeretlen tettes ellen indultak, aminek nem sokszor volt eredménye. Ezt meguntam és ekkor kezdtem a segítő munkát. Jelentek mindent az emberek segítségével, azért, hogy az időseket, tudatlanabbakat ne tudják lerázni a hatóságok, mert gyűlölöm a hazugságot és az igazságtalanságot! Ez ami engem ösztönöz! Szeretem a somsályi embereket. Bizalmuk van felém és ez fontos nekem. Szeretek segíteni nekik és örülök ha örülnek, mert ezek az emberek sokat szenvedtek már eddig is. Tisztelem a szorgalmas, becsületes, dolgos embereket . Szüleim is ilyenek voltak, bányász családban nőttem fel, és a szorgalmat, a becsületességet láttam, ezeket tanultam tőlük.

– Hajnáczki Csaba: Tehát úgy kezdődött, hogy az itt élő emberek megbíztak a jobbikos politikusokban, és ön is hozzájuk fordul segítségért a Somsályi állapotok miatt?

– Zámbó Tímea: Igen! 2014-ben ezért szavaztunk a Jobbikra és ezért vettük rá a mostani képviselőt, Fidrus Péter alpolgármestert arra, hogy induljon! A programfüzetbe leírtakat is részletesen megbeszéltük az itt lakókkal, mert sokan azt sem tudták mi-mit jelent pontosan a programban. A településünk élhetőbb lett volna ha azokat a városvezetés elkezdi megvalósítani, az itt élők jelene - jövője jobbá tehetőbb lett volna velük.


Fotó: Zámbó Tímea

– Hajnáczki Csaba: Mi történt ezután? Hogyan élte meg Janiczak Dávid győzelmét?

– Zámbó Tímea: 2014 tavaszától - őszéig, a bizottság tagja voltam párommal együtt itt Somsályon a Jobbik delegáltjaiként. Akkor voltam hét hónapos kismama amikor Janiczak megnyerte a második választást is novemberben. Hatalmas pocakkal ültem reggel 5-től este 23 óráig amikor végre csörgött a telefon, és megtudtuk, hogy megnyerte Ózdon Janiczak Dávid a megismételt választást is! Sírtunk örömünkben mert azt hittük most már rendben lesz minden!

– Hajnáczki Csaba: És nem így történt? Nem mentek ezután rendben a dolgok Somsályon?

– Zámbó Tímea: Egyáltalán nem! Miután Somsály településre hoztuk a jobbikot és Fidrus Pétert, hogy ígéreteiket létrehozzák, és miután megnyerték a választást általunk –  azonnal elfelejtették, hogy a településünkön lakóknak mit ígértek! Ezt szóvá tettem Janiczak Dávidnak és Fidrus Péternek és az elnökségnek is az első eltelt év után, de rögtön az ellenségemmé váltak és vadhajtásnak neveztek el Fidrusék. Ekkor jeleztem a történteket Vona Gáboréknak, de Jobbik vezetésében is süket fülekre találtunk! Ezután szóltam Orosz Mihálynak és Zagyva Gyulának akik jöttek is rögtön, kb. egy hétre rá. Az itt látottakkal elszámoltak az elnökség felé és Dávidékat számonkérték.

– Hajnáczki Csaba: Ezután történt valami változás?

– Zámbó Tímea: Igen... Vonáék megtiltották Orosz Mihálynak és Zagyva Gyulának, hogy Ózddal foglalkozzanak, és ekkor kaptam egy kamerát, hogy lássák kik jönnek hozzám!

– Hajnáczki Csaba: Mit jelent az, hogy ön kapott egy kamerát?

– Zámbó Tímea: 2015 decemberében Fidrus Péter,Somsály képviselője, egy térfigyelő kamerát szereltetett a somsályi iskola kéményére.

Fotó: Zámbó Tímea

Fotó: Zámbó Tímea

Ezután kiírta a Kisbiró oldalra,aminek az adminja ő maga volt, hogy laptopján és telefonján figyeli a kamera képeit, felvételeit. Ezután egy kedves ember fölhívta a figyelmemet, hogy felrakta a fent említett Kisbíró oldalra a kamera fotóját, amin én beszélgetek a rendészekkel és az udvarom is jól látható rajta, és még azt is elmondta nekem ez a személy, hogy kimondottan minket figyelnek a kamerával, az önkormányzati terület megfigyelése csak elterelés. Amikor számonkérte Fidrus Pétert az elnökség, 2015 november 17.-én, Fidrus azzal érvelt, hogy én vagyok a legnagyobb tolvaj Somsályon és ezért figyeltet kamerával.

Fotó: Zámbó Tímea

Fotó: Zámbó Tímea
Ezt jelentettem a rendőrségen, de megszüntették a nyomozást ez ügyben az indok az volt, hogy „a Facebook oldalán Fidrus Péter konkrétan nem utal arra, hogy Csépányinét figyeli a kamerával".  A Városi Rendészet vezetőjétől kértem tájékoztatást, hogy ki figyeli ennek a kamerának a felvételeit, ugyanis Fidrus Péter az Ózd 2014-es csoportban azt nyilatkozta, hogy átadta a rendészetnek a somsályi kamera megfigyelését.


Fotó: Zámbó Tímea

De mivel nem kaptam ez ügyben egyenes választ, csupán azt, hogy „Somsályon térfigyelő kamera nem üzemel" ezért más hatósághoz fordultam az üggyel. A rendészetvezető és Fidrus Péter teljesen mást állít erről, ezért továbbitottam az ügyemet felsőbb szerveknek, hogy kiderüljön ki látja a felvételt, hogy kiderüljön, hogy ki mond igazat és ki nem ebben az ügyben!

Fotó: Zámbó Tímea


– Hajnáczki Csaba: Ez egyszerűen elképesztő! Ön mindent megtett, hogy Janiczak Dávid és Fidrus Péter győzenek a választáson, és azért mert a saját ígéreteiket kérte rajtuk számon, ezért most ott tart, hogy a jobbikos ózdi városvezetés az ön házát figyelteteti, azért hogy tudják hogy ön kikkel tart kapcsolatot, miközben Ózdon áldatlan állapotok uralkodnak? Ez megletősen beteg dolog a városvezetés részéről!

– Zámbó Tímea: Az alpolgármester egyik Facebookos kommentjében Fidrus Péter engem nevezett paranoiásnak, de később ezt is törölte az oldaláról...

Fotó: Zámbó Tímea

Fotó: Zámbó Tímea

– Hajnáczki Csaba: És ezek után Orosz Mihály és Zagyva Gyula sem kereste már fel önt Somsályon?

– Zámbó Tímea: Úgy hallottam, hogy Janiczak Dávid utasította az ózdi rendőrkapitányt, ha Zagyva Gyula beteszi a lábát Ózdra, vagy Somsályra, a rendőrség azonnal bírságolja meg Zagyvát…

– Hajnáczki Csaba: Egy polgármester nem felettese a rendőrségnek, és utasítást sem adhat a rendőröknek! Ha például vesztegetés, zsarolás, vagy bármi más útján mégis így történne, az kimeríti a hivatali hatalommal való visszaélés bűntettét...

– Zámbó Tímea: Errefelé sok minden történik, ami kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát…

– Hajnáczki Csaba: Mit szól ehhez a Jobbik pártjának felső vezetése?

– Zámbó Tímea: Egyértelműen Janiczak Dávidékat pártolják.

Fotó: Zámbó Tímea

– Hajnáczki Csaba: Tehát ez az egész keserű csalódás az ön számára?

– Zámbó Tímea: A csalódott helyett mondjuk inkább, hogy tapasztaltak lettünk, mert ez a helyes! Szívvel lélekkel dolgozom az igazságtalanság ellen ami itt folyik. Szinte mindent megmozgatok az igazunkért és azért a településen lakó ártatlan emberekért akiket csak átvertek évről, évre! 23 éve lakom itt, és szinte a képviselő helyett dolgozom. Az emberek bizalmasan engem keresnek meg gondjaikkal, örömükkel, bánatukkal.

– Hajnáczki Csaba: Korábban önt súlyos atrocitások érték, amikor szóvá tette, hogy a kutyaviadalok során elpusztult állati tetemeket az árokba dobják a településen. Molotov koktéllal támadták, zaklatták családját, ön késelés áldozata lett, és a támadók cigány származásúak voltak. Az önnel történtek miatt 2013-ban a parlamentben Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult interpellációval egy jobbikos képviselő. Hogyan látja ezek után a cigány származású lakosságot? Ön szerint radikálisan kell fellépni a cigány közösségek ellen válogatás nélkül, vagy különbséget kell tenni azok között, akik tiszteletben tartják a normális körülmények között élni akaró helyi lakosság érdekeit, és csak azok ellen kell határozottan fellépni, akik egyértelműen nem is akarnak a társadalom elfogadott normái szerint élni? Hogyan gondolkodik ön a cigányokról?

– Zámbó Tímea: Valójában megtartom velük a kellő távolságot, de ketté választom a normális cigányokat azoktól akik a társadalom normáit nem is akarják elérni. Itt is laknak dolgozó, szorgalmas cigányok akiket tiszteletben tartok és akiket példaként tudom felhozni azoknál akiket az állam tart el. Nos a cigányság egyes részénél csak a radikalizmus segítene sajnos. A néppártos dolgok ezeket nem készteti a rendre, a norma felmutatására.

– Hajnáczki Csaba: Ezek szerint ön a cigány - magyar együttélés problémáját sem adta fel azok után, hogy ma már tudja, a cigány - magyar konfliktusok rendezés dolgában sem számíthat  a jobbikra Somsályon?

– Zámbó Tímea: Rengeteg cigány bizalmas dolgokat megoszt velem, és ha kell mai napig szólok nekik. Például tegnap egy nagy kupac szemétdomb eltakarítása miatt, ami a házuk előtt volt ősz óta. Ma reggelre eltakarították. Elmondtam nekik, hogy ez milyen büntetésekkel jár ha hivatalos szervek ellenőrzik. Megértették, rendbe rakták.

– Hajnáczki Csaba: Ezek szerint ön szót tud érteni azokkal a cigányokkal, akik hajlandóak a közösségi normák szerint élni?

– Zámbó Tímea: Vannak jó indulatú cigányok és vannak rossz indulatúak. De már megtanulták, hogy hallgassanak rám dolgokban.

– Hajnáczki Csaba: A cigány származású lakosságot is sújtja a megélhetés problémája. Ön szerint pusztán hatósági szigorral megoldhatók Ózdon a cigánysággal kapcsolatos problémák, vagy más programok is kellenének a helyzet kezelésére?


– Zámbó Tímea: Elsősorban munkahelyek kellenének, ezután rávezetni a munka világára őket, megértetni velük, hogy egy jó munkabérből a megélhetés is könnyebb. Ehhez valamiféle felzárkóztató program kellene nekik, Érpatakot tudom említeni példaként. A munka világába születni kell, ha valaki ezt nem látja generáción keresztül nem tudja mi az. Ez sokunknak természetes dolog de nem mindenkinek az! Sokak nem is akarnak dolgozni mert a behajtó cégek rögtön megtalálják őket. Ezt mind panaszolták már nekem, mikor erre a dologra rá kérdeztem. Hatósági szigorral ezek a problémák nem oldhatók meg, munkahelyekkel javulna a helyzet.

– Hajnáczki Csaba: Tehát a Janiczak Dávid sem a hatósági szigor, sem pedig a munkahelyteremtés oldaláról nem tett semmit a cigány emberekkel kapcsolatos problémás helyzetek kezelésére. Beletörődött ebbe?

– Zámbó Tímea: Így van! Semmit sem tett sem a cigányságért, sem a magyarságért! Hogy beletörődtem-e? Természetesen nem, először személyesen velük akartam értekezni ezekről az ígéretekről, de mai napig sem fogadtak, sem Janiczak Dávid, sem Fidrus Péter. Ekkor jeleztem Vona Gabor Facebook oldalán, de letiltott Lázár Zoltán onnan aki kezelte a Vona oldalát. Ezután több emailt irtam, ami mind süket fülekre talált. Ezután megírtam a Somsályi lakosok levelét, amit 300 ember aláírt, és ezt küldtem el Vonáéknak, erre kaptam választ . Egy megnyugtató, ígéretekkel teli, lekoptató emailt!

Fotó: Zámbó Tímea

Fotó: Zámbó Tímea

Fotó: Zámbó Tímea

Fotó: Zámbó Tímea

Fotó: Zámbó Tímea

– Hajnáczki Csaba: Tehát úgy érzi, hogy teljesen hiábavalók az ön erőfeszítései?

– Zámbó Tímea: A mai napig próbálok a képviselőnk helyett dolgozni a településünkön, úgy ahogyan azt már említettem, és jelentem a problémáikat az illetékes helyekre. 2017-re elmondhatom, hogy sikerrel. Kezd a település tisztulni, alakul a rend, és vissza szorult a betörés, lopás. Ami annak köszönhető, hogy időnként párommal az utcákat figyeljük ahol az idős emberek laknak. Ha jogsértést tapasztalunk, vagy csak apró jelét annak, értesítem a rendészetet, rendőrséget!

– Mivel foglalkozik Janiczak Dávid és Fidrus Péter, miközben ön tulajdonképpen helyettük dolgozik Somsályon?

– Zámbó Tímea: Ezeket nem az ózdi emberek sorsa érdekli, mint ahogyan a 2014-es kampánykor elmondott szövegükben állították, hanem csak a pénz, a hatalom és parlamentbe jutás a céljuk!

– Hajnáczki Csaba: A történtek után mit tesz? Kilép a Jobbikból?

– Zámbó Tímea: Valamit nagyon félreértett! Nem vagyok a Jobbik tagja! Civil aktivista vagyok, Somsály miatt dolgozom. Sosem lennék tagja egyik pártnak sem. Mind egyforma, a hatalom és a pénz ami vezérli mindet. Ózdon az emberek már felnyitották a szemüket, vannak itt emberek bőven akik mindent tudnak az ózdi jobbikos vezetés ügyeiről! Nyilvánossá kell tenni ezeket, hogy mindenki értesüljön Janiczak Dávid szemfényvesztő munkájáról és arról hogy Almási Csaba a jegyző az aki falaz neki a szarságaiba.

– Hajnáczki Csaba: Somsályon hosszú ideig munkás - bányász családok éltek, akik hozzászoktak ahhoz, hogy keményen küzdjenek a munka frontján. Úgy tűnik, hogy Somsályon tovább élnek ezek a tradíciók, hiszen ahogy mondani szokták, ön sem egy könnyű piskóta akit egyszerűen le lehet kotorni az asztalról, és keményen felveszi a kesztyűt ha kell...

– Zámbó Tímea: Több eljárást is indítottam az ózdi jobbikos vezetés ellen, az ügyeimben a hatóságoknál, bizonyítékokkal alátámasztva minden esetben.

– Hajnáczki Csaba: Pontosan milyen ügyek ezek? Gondolom az ön kamerás figyeltetése az egyik ilyen ügy!

– Zámbó Tímea: A nyilvánosság elé fogom tárni ezeket, ha eljött az ideje ennek.

– Hajnáczki Csaba: Nehéz lehet így küzdeni, hogy senkire sem számíthat!

– Ez nem így van! Az ország máshol élők közül is vannak akik mellettem állnak, például Szarvas Valéria, akinek szintén elege van már Vonáékból, és aki 2014 őszétől segíti a munkámat. Szarvas Valéria mindig mellettem áll, és nem hagy magamra ő sem.  Egyébként Ózdról őt is kitiltotta Janiczak Dávid, de ő mégis mellettem van.

– Ez kész elmebaj! Aki szóvá tesz valamit Ózon, azt Janiczak Dávid kitiltja a városból? Ilyesmi valaha a vadnyugaton volt lehetséges! Ha ez így megy tovább, egyszer még azt is megtörténhet, hogy Janiczak Dávid utasítására a számára kellemetlen jobbikos szavazókat internálják Ózdon! Mi folyik ott?

– Zámbó Tímea: Most sorra zárja ki Janiczak Dávid az ózdi Jobbikból azokat, akik mernek szólni az igazukért, de mi is dolgozunk, és nem hagyjuk tovább saját zsebüket tömni az ózdi Jobbiknak. Más ügyek is vannak az enyémen kívül. Nemrég kiderült, hogy az ózdi Jobbik irodájában egy diktafon volt elrejtve, amivel az ott dolgozót lehallgatták. Alapos a gyanú, hogy ez is Janiczak Dávidék utasítására történt, és ez az ügy is a hatóságok előtt van már.

– Nagyon nagy gond lehet az ózdi Jobbikos városvezetés körül ha ilyen ügyek vannak!

– Zámbó Tímea: Igen! Dávidék ezért egyre jobban félnek!

– Hajnáczki Csaba: Ózdot évtizedeken keresztül, a politikai döntések juttatták el arra a mélypontra ahol most van. Most hogy már tudja hogy a Vona felé jobbikos pártvezetéstől sem várhat segítséget - hogyan látja a helyzetet, merre kell keresni az kiutat az ózdiaknak? Merre lehet az első lépés amit meg kell tenni Ózdon?

– Zámbó Tímea: Ez egy lényeges kérdés! Nem szabad engedni Dávidékat 2019-ig vezetni Ózdot! A civil emberek sora már kezd gyűlni Ózdon is és akik  Janiczak Dávidékban szintén csalódtak és időben felismerték a problémát. Most azon dolgozunk, hogy akit  mi odaültettünk, azt mi 2019 előtt el is takarítsuk! Bízunk benne, hogy elérjük célunkat! Alakítani kell egy szervezetet civilekből aki tényleg az ózdi emberekért vannak, és csakis kizárólag független jelöltet  szabad állitani Ózd vezetőjének!

– Hajnáczki Csaba: Vona Gábor nemrég néhány alkalommal a parlamentben éles felszólalásokkal támadta Orbán Viktort, és Vona Gábor többször is kiejtette Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester nevét. Ilyesmi nem történt amióta a Jobbik a parlamentben van. 2010-ben ennek még lett volna értelme, hiszen akkor még jóformán senki sem tudta hogy ki is az a Mészáros Lőrinc, de mára már a csapból is a közismerten cigány származású felcsúti polgármester ügyei folynak. Ráadásul Vonáék azon kívül hogy néha kiejtik Mészáros Lőrinc nevét, semmit nem tesznek ellene, még feljelentést sem tett a Jobbik ellene semmiért, pedig Mészáros Lőrinc csupán polgármester és nincs mentelmi joga, így felelősségre vonható lenne a jogszabályok szerint. Nagyon úgy tűnik, hogy a Vona Gábor féle pártvezetés a társadalom valós problémáinak megoldása helyett, inkább a klasszikus parasztvakítás politikájával operál. Janiczak Dávid ma a Jobbik alelnöke. A jobbikkal szerzett tapasztalatai után el tudja ön képzelni azt, hogy a Vona Gábor által vezetett párt megoldást fog találni az ország gondjaira?

– Zámbó Tímea: Nem!!!

– Hajnáczki Csaba: Köszönöm a beszélgetést!














A blog további bejegyzései között egyszerűen lehet keresni: a lap tetején: jobboldali menü > címkék – tartalomjegyzék
ugrás az oldal tetejére

További oldalak

Címkék >

További lehetőségek